THE CLAN :)

Monday, May 3, 2010

Entri kueh lompang untukmu. (entry panjang berbahasa Melayu)



Coz I wonder where you are
And wonder what you do
Are you somewhere feeling lonely
Or is someone loving you?
.
Bagusnya kalau ada someone at least care enough nak tanya aku macam ni T.T Last-last dok replay lagu sama je sepanjang hari, suara Rachel Berry yang hodoh pulak tu dengan boyfie dia yang ala-ala Dakota Stanley junior bak kata Nab. Tape asal jiwaku terlayan :D First of all, ni first time berbelog dalam Bahasa Melayu, tho rojak-rojak gitu. Tak kesala, sebab ade rationalnya tau. Sebab banyak sangat emosi yang nak disampaikan, and kadang-kadang if berbelog in English, maksudnya tak sampai gitu. Sebab mana best nak mencarut dalam BM. Kankan?
.
Emosi pertama.Losing touch. Penah tak kau rasa macam sebelum ni kau hebat je buat something, tapi tibatiba dah tak hebat or kau dah hilang minat dah. Ha macam tu lah rasanya. Cuma aku, dalam semua benda pon rasa da tak bagus. Contohnya, nak blogging dalam English pon da macam tak reti. Blogging dalam English pon da xtau ape perkataan dia. (oke. hyperbole.) But macam tu la rasanya, down sangat. Rasanya kena marah ngan Miss Letch pun tak rasa camni. Sekarang nak makan pun annoying gila sebab sampai je depan meja Mami tak tau nak order ape. Memang annoying. Pastu salahkan diri sendiri bila terdail Pizza or McD or Hakim (mintak tolong hantar gi QB gagaga). Tapi macam tu la hakikatnya. Bosan sangat hidup ni. Korang tak penah rasa bosan ke?
.
Aku juga kemalasan. Starting awal sem agi. Ni memang hakikat yang sahih. Dulu kau boleh ah sindir-sindir aku kata aku takyah study sebab aku memang rajin la, memang pandai la. Sekarang da takyah nak sindir-sindir aku camtu. Sebab aku da tak rajin. Taktau kerajinan da dibawa lari kemana. Ke Aussie mungkin. wahaha -.-"
.
Emosi kedua adalah kemarahan. Lately memang agak baran. Tengok orang landing-landing atas conforter aku pun rasa nak sepak. Sorry, aku paham conforter aku wangi, but kalau tengok kapel dok menggedik kat cafe pun aku rasa nak sepak, kalau orang wat harta aku macam harta sendiri lagi la rasa nak sepak kan. And sangat bengang ngan orang yang suka buat bising. Tho keje aku hari-hari adalah tenung buku-buku and worksheet, tak semestinya aku takperlukan environment yang confortable, Tu sebab aku selalu buat muka kalau kau datang bilik aku (sambil menunding jari ke arah XX).
.
Dan satu lagi benda marah-marah aku adalah orang yang menyindir perkara-perkara yang berbunyi, "kau takpe kau pandai" or "kau xpayah baca semua da ade dalam kepala". Ini memang taik kau tau tak. Kalau aku pandai pun sebab aku concentrete dalam kelas (konon la) and aku tak buang masa buat bendabenda lame macam sesetengah orang. Contoh bendabenda lame adalah bercakap-cakap sambil makan tengahari kat bilik lama2 sambil tengok movie or drama. Aku pun tengok, tapi tak secara berjemaah sebab bila ramai-ramai, lagha kau tau tak. Hee. Tak paham manusia ni. Pastu bila orang lain dapat result tinggi mula nak menyindir2 as if orang dapat result tinggi tu sebab turun dari langit. Mak kau dari langit!
.
Dulu selalu menyalurkan rasa marah kat Syahmi. And by selalu I really mean selalu. Mungkin sebab tu dia selalu lari dari aku. Mana taknya nampak cantik (?) kan tapi rupa-rupanya scary gila. Emo and suka marahmarah. Ni Abah aku kata. Kata beliau lagi, aku ada semua sifat2 dia except in controlling anger. Betulkah?
.
.
btw da berapa hari da xbertexting dengan Syahmi juga sebab sedang kemarahan. Harap awak faham :D
.
.
Things that I'm dying for right now:
  • Balik rumah bergonjeng dengan mereka dan keluarga mereka. Means my family :)
Twin ke tak? Haa.
.
.
  • Sufficient money for return tickets to Portsmouth, Birmingham and Sydney. Oh, pegi UIA juga mungkin. Ececehh.
.
  • Satu lagi return ticket pegi Indonesia. Anyone?




ps:
aku da tengok Glee episod 16.heee :))

korang tau tak kueh lompang tu metaphor untuk apa? kalau betul aku belanje. Tapi Najihah Mohamad takleh join contest ni sebab dia da tawu.

btw kat atas tu lagu Lionel Richie tau. Kot2 ada yang nak donlod.


Align Center

16 comments:

Neynie Azhan said...

kueh lompang bukan sedap ke?
hahah..bunyik macam metaphor nak MELEMPANG muka seseorang.hahahaha

Liyana Aqilah Yunos said...

neney ko nak aku banje kueh lompang?hee :PP

Neynie Azhan said...

tamaw!!!!ak takott!!!ehehehehe

The Tearaway said...

najihah mohamad sape????
terase je i yg salu dtg blik u wat bising :( tk0t.. :(

Liyana Aqilah Yunos said...

haha tape neney nanti aku banje horlicks original gitu.yang packet biru tu.hehe.

jojie sayang.i tot najihah mohamad tu nama youuu.hahhahaa.bukan you la yang.orang laenn.grrr~

Att Ashburn said...

Dan satu lagi benda marah-marah aku adalah orang yang menyindir perkara-perkara yang berbunyi, "kau takpe kau pandai" or "kau xpayah baca semua da ade dalam kepala". Ini memang taik kau tak. Hee. Tak paham manusia ni. Pastu bila orang lain dapat result tinggi mula nak menyindir2 as if orang dapat result tinggi tu sebab turun dari langit. Mak kau dari langit!

suka sgt benda atas tu, sbb kena sebijik kt diri sendiri..mmg la itu rezeki, tp seiring dgn effort kita.. pandai je nak cakap itu nasib baik je, turun dr langit bagai..ntah pape la..
tapi be patient ok :)
.

Liyana Aqilah Yunos said...

Betol Att.manusia mmg xle lari daripada perangai camtu.dengki kalau orang lebih sikit, tapi diri sendiri malas nak berusaha. Betul you kata kalau semua tu rezeki pun, mesti worth the effort kan. takkan ade orang berjaya without doing anything. cuma kalau ade yang fikiran dia wengg sket, mula la kata semua sebab nasib la ape la.huhu.

afifi said...

marah-marah..sume de prasaan marah..i have it too..but yana pndi smbnyi sume bnde xbest dlm dri till xprasan pn..haha..kueh lompang? nk ckp lempang jgak mle2, tp tkot kne cm neynei..haha

Liyana Aqilah Yunos said...

haha lawak la fifi neh.memang lah ade marah2.lumrah tuu.tapi tak mao tunjuk2 nanti agi la tensen dibuatnya.huhu.

betul la lempang tu.tapi neney jawab dulu so nk kene banje neney.haha :DD

The Tearaway said...

yeay!!!! u syg i...
name papa salah eje.. :P
(mohamed)
najihah c0mel..
jiha kachak.. (bluek~~~)

Liyana Aqilah Yunos said...

okay2.lenkali i tulis betol2 nama incik mohamed (but pronounced as mohamad kan) :PP

maisarah said...

haha,return ticket to birmingham..i like.:).
marah gilaa yana kali nie,.cool keyh!as u always do!.

Liyana Aqilah Yunos said...

haha tau tape sarah. jeles yune da sampai birm. haa kan org kate dh, im d only soul in malaysia.aaaaaaaaaaaa.

btw kali ni memang gila2 marah ni. n today, another incident happened.susah la hidup ngn orang2 shallow.seriously.xtahan da dok sini.take me far awayy plis.huhu.

skrg da tak cool langsung T.T

Max J. Potter said...

i like your post. =) i like man of your posts~!! esp the english ones. i always like reading english posts. hehe. =) written by people who are not english. makes me proud being an english teacher. oh. can i link to you?

Liyana Aqilah Yunos said...

@max thankyou thankyou :) u flatter me much! u're a great writer yourself. always adore ur writings. hope i can be as good someday :)

link me up.i'd be honoured :))

n hey, happy teachers day <3

hellioz said...

nice point there~